دوشنبه 16 مهر 1403

رابطه پدافند غیر عامل با مدیریت بحران

وقتی بحث از پدافند غیر عامل می شود بلافاصله مدیریت بحران در ذهن متبادر می گردد و نیز وقتی سخن مدیریت بحران می شود، پدافند غیر عامل به یاد می آید. ولی آیا تفاوت و تشابه این دو مقوله در چیست؟ و آیا جداسازی ساختاری موجود اینها در کشور امری منطقی و یا غیر منطقی است؟

بر اساس تعاریف انجام شده پدافند غیر عامل، عبارت است از مجموعه اقدامات غیر مسلحانه ای که موجب کاهش آسیب پذیری نیروی انسانی، ساختمان ها و تأسیسات، تجهیزات و شریان های کشور در مقابل عملیات خصمانه و مخرب دشمن می گردد[1]؛ و مدیریت بحران عبارت است از، فرآیند برنامه‌ریزی، عملکرد و اقدامات اجرائی است که توسط دستگاههای دولتی، غیردولتی و عمومی پیرامون شناخت وکاهش سطح مخاطرات (مدیریت خطرپذیری) و مدیریت عملیات مقابله و بازسازی و بازتوانی منطقه آسیب‌دیده (مدیریت بحران) صورت می‌پذیرد. در این فرآیند با مشاهده پیش نشانگرها و تجزیه و تحلیل آنها و منابع اطلاعاتی در دسترس تلاش می‌شود به‌صورت یکپارچه، جامع و هماهنگ با استفاده از ابزارهای موجود از بحران ها پیشگیری نموده یا درصورت بروز آنها با آمادگی لازم در جهت کاهش خسارات جانی و مالی به مقابله سریع پرداخته تا شرایط به وضعیت عادی بازگردد.[2] به عبارتی مدیریت بحران نقش کنترل بحران و کاهش آثار سوء آن و عبور از بحران؛ با اعمال مدیریت در سه مرحله: قبل، حین و بعد از بحران را بر عهده دارد.

…………………………………….

اگر به این دو دسته تعریف نگاهی بیندازیم چند نکته زیر قابل توجه خواهد بود.

1- پدافند غیر عامل مقدمه ای برای مدیریت بحران است. یعنی با انجام اقداماتی مانند استتار، اختفاء، فریب و …، زمینه را برای کاهش آسیب پذیری و در نتیجه کاهش بحران فراهم می آوریم. لذا مقدمه ای برای مدیریت بحران است.

2- در موضوع پدافند غیر عامل عامل تهدید بیشتر بشرساز در نظر گرفته می شود. مانند بمباران، انفجارات، و …؛ در صورتیکه در مدیریت بحران هم عوامل بشرساز و هم عوامل طبیعی مانند سیل و زلزله و … در نظر گرفته می شود.

3- برنامه ریزی های مدیریت بحران و پدافند غیر عامل می بایست بسیار نزدیک به هم و بلکه همراه با هم باشند. چرا که هر دو به دنبال هدف واحدی هستند، البته در دو برش. لذا با توجه به کمبود امکانات و زمان و مهم تر از همه منابع انسانی، شرط عقل است که مدیریت واحدی را بر آنها حاکم نماییم.

…………………………………….

لذا به نظر می رسد سازمان های مدیریتی متولی پدافند غیر عامل و مدیریت بحران در سطوح عالی کشوری و نیز در سطوح عملیاتی می بایست به سمت ایجاد وحدت فرماندهی در این دو حوزه پیش روند.


[1] http://www.amaher.ir/?p=2077

[2] قانون تشکیل سازمان مدیریت بحران کشور

همچنین ببینید

کتاب شبیه سازی بحران – ویرایش جدید

در نیم قرن اخیر، شرایطی آخرالزمانی در دنیا پدیدار گشته و جهان شاهد افزایش جهشی …

4 نظر

  1. Thanks for heilpng me to see things in a different light.

  2. با سلام
    مطلب بسیار کامل کوتاه و بدرد بخور و بدون پیچیدگی است و بسیار قابل استفاده برای نظرات کارشناسی می باشد ممنون از نویسنده مطلب

  3. خیلی متشکرم

  4. خیلی متشکرم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *